- 1,5 l bulionu
- 700 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej
- 2 średnie cebule
- olej
- 2 ząbki czosnku
- puszka pomidorów bez skórki
- puszka kukurydzy
- puszka czerwonej fasoli
- 2 papryczki jalapeno
- natka pietruszki
- 1 słodka papryka
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
- majeranek
- zioła prowansalskie
- kolendra mielona
Na rozgrzanej patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy mięso i smażymy do zmiany koloru mięsa. Doprawiamy solą i pieprzem oraz przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. W garnku doprowadzamy do wrzenia bulion i przekładamy całą zawartość patelni wraz z mięsem do garnka. Kroimy paprykę słodką, pikantną i dodajemy je do garnka wraz z zielem angielskim oraz liściem laurowym i dodajemy puszkę pomidorów bez skórki . Na sitku odcedzamy kukurydzę, i fasolę. Przekładamy do garnka. Doprawiamy do smaku pamiętając, że pieprzu oraz majeranku powinno być dosyć dużo. Gotujemy jeszcze około 10-15 minut. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.