Rozgrzewająca zupa z wkładką z mielonego mięsa
  • 1,5 l bulionu
  • 700 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej
  • 2 średnie cebule
  • olej
  • 2 ząbki czosnku
  • puszka pomidorów bez skórki
  • puszka kukurydzy
  • puszka czerwonej fasoli
  • 2 papryczki jalapeno
  • natka pietruszki
  • 1 słodka papryka
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • majeranek
  • zioła prowansalskie
  • kolendra mielona

Na rozgrzanej patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy mięso i smażymy do zmiany koloru mięsa. Doprawiamy solą i pieprzem oraz przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. W garnku doprowadzamy do wrzenia bulion i przekładamy całą zawartość patelni wraz z mięsem do garnka. Kroimy paprykę słodką, pikantną i dodajemy je do garnka wraz z zielem angielskim oraz liściem laurowym i dodajemy puszkę pomidorów bez skórki . Na sitku odcedzamy kukurydzę, i fasolę. Przekładamy do garnka. Doprawiamy do smaku pamiętając, że pieprzu oraz majeranku powinno być dosyć dużo. Gotujemy jeszcze około 10-15 minut. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.

do góry