Rozgrzewający gulasz

Mroźno a my proponujemy Rozzzzgrzewający gulasz

  • 500 g łopatki wieprzowej
  • 2 cebule
  • 2 papryki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 łyżeczka papryki ostrej w proszku
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 ogórki konserwowe
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka bazylii
  • 1/2 łyżeczki kminku mielonego
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka mąki

Mięso opłukać i pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i dodać drobno pokrojoną cebulę. Lekko podsmażyć, dodać mięso, zmiażdżony czosnek, paprykę w proszku, kminek, majeranek i bazylię. Podlać kilkoma łyżkami wody i dusić powoli pod przykryciem. W czasie duszenia często mieszać i uzupełniać odparowaną wodę. Gdy mięso zacznie mięknąć, dodać pokrojoną paprykę, ogórki i koncentrat pomidorowy. Dolać tyle wody, aby zakryła potrawę. Gdy mięso będzie całkowicie miękkie, rozcieńczyć łyżkę mąki w 1/2 szklanki zimnej wody i wlać do potrawy. Doprawić solą i pieprzem. Zagotować, podawać z ulubionymi dodatkami. Smacznego

do góry