- 1kg ziemniaków
- 35 dag cebuli
- 35 dag wędzonego boczku
marynata:
- 1 łyżka oleju
- 3 ząbki czosnku
- majeranek, sól, pieprz
- 7 długich piórek zielonej cebulki
Przygotowanie:
Ziemniaki i cebulę obieramy, płuczemy i razem z wędzonym boczkiem kroimy w plasterki. Czosnek obieramy, miażdżymy, przekładamy do miseczki i dodajemy szczyptę majeranku, soli oraz pieprzu. Dokładnie mieszamy, dodajemy plasterki wędzonego boczku, ponownie mieszamy i wkładamy do lodówki na 1-2 godziny.
Przygotowane składniki nabijajamy na wykałaczki w następującej kolejności: ziemniak, cebula, ziemniak, wędzony boczek i ziemniak. Gotowego szaszłyka kładziemy na folii aluminiowej.
Posypujemy szczyptą soli, pieprzu oraz zieloną cebulką (wcześniej opłukaną, osuszoną i pokrojoną). Szczelnie owijamy. Szaszłyki grilluj z dwóch stron po 10 minut.