Szaszłyki boczkowo-ziemniaczane
  • 1kg ziemniaków
  • 35 dag cebuli
  • 35 dag wędzonego boczku

marynata:

  • 1 łyżka oleju
  • 3 ząbki czosnku
  • majeranek, sól, pieprz
  • 7 długich piórek zielonej cebulki

Przygotowanie:

Ziemniaki i cebulę obieramy, płuczemy i razem z wędzonym boczkiem kroimy w plasterki. Czosnek obieramy,  miażdżymy, przekładamy do miseczki i dodajemy szczyptę majeranku, soli oraz pieprzu. Dokładnie mieszamy, dodajemy plasterki wędzonego boczku, ponownie mieszamy i wkładamy do lodówki na 1-2 godziny.

Przygotowane składniki nabijajamy na wykałaczki w następującej kolejności: ziemniak, cebula, ziemniak, wędzony boczek i ziemniak. Gotowego szaszłyka kładziemy na folii aluminiowej.

Posypujemy szczyptą soli, pieprzu oraz zieloną cebulką (wcześniej opłukaną, osuszoną i pokrojoną). Szczelnie owijamy. Szaszłyki grilluj z dwóch stron po 10 minut.

Share
do góry