Szynka orzech pieczona poleca się jako przekąska i nie tylko
  • Szynka – 1,5 kg (polecamy naszą doskonałą szynkę orzech dostępną w sklepach GETMOR)
  • Czosnek – 6 ząbków
  • Ziele angielskie – 3 ziarenka
  • Owoc jałowca – 3 ziarenka
  • Liść laurowy – 3 szt
  • Olej – 2 łyżki
  • Papryka ostra -1 łyżeczka
  • Sól 0,5 łyżeczki
  • Majeranek – 1 łyżka

Szynkę myjemy i dobrze nacieramy drobno posiekanym czosnkiem
Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 24 godziny

 Po 24 godzinach
Paprykę, sól i majeranek dodajemy do oleju, mieszamy i nacieramy mięso
Szynkę wkładamy do naczynia żaroodpornego, dodajemy ziele angielskie, owoce jałowca i liście laurowe

Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 2 godziny

Share
do góry