Szynka z miodem i chlebem pieczona aromatycznymi goździkami okraszona

Potrzebujemy:

  • 2,5-3 kg surowej szynki
  • 2 szklanki pokruszonego chleba razowego
  • 4 łyżki miodu
  • kilkanaście goździków
  • 2 łyżeczki zmielonych goździków
  • Sól, pieprz do smaku

 

Mięso nacinamy w kratkę co 3 cm, w każdy kwadrat wbijamy goździk. Oprószamy solą, pieprzem i układamy w brytfannie. Wlewamy bulion i piecz w temp. 190 st. C ok. 2.5 – 3 godz., podlewając sosem z pieczenia.

Chleb mieszamy z miodem, smarujemy szynkę, pieczemy, aż na wierzchu powstanie chrupiąca skorupka. Całkowity czas pieczenia nie powinien przekroczyć 3 godzin.

Możemy serwować pokrojoną w plastry jako danie obiadowe lub jako przystawkę np. na świąteczny stół.

Share
do góry