Szynkowe roladki z chrzanowym środkiem z sałatki

Przedstawiamy propozycję podania sałatki nieco inaczej. Takie roladki można również nadziać np. sałatką jarzynową, z pora, ziemniaczaną, itp. Ze względu na swój dekoracyjny wygląd idealnie sprawdzi się na imprezę, czy też wielkanocny stół.  Poniższe składniki dotyczą 30 roladek. Możemy proporcjonalnie zmniejszać lub zwiększać w zależności od zapotrzebowania.

Potrzebujemy:

  • 30 plasterków dowolnej szynki (takiej, którą łatwo będzie się zwijało w roladki)
  • 2 słoiczki selera konserwowego (2 słoiczki po 180g każdy – masa po odsączeniu)
  • 3 jabłka (ok. 600g)
  • 1 puszka kukurydzy (ok. 285g po odsączeniu)
  • 5 ugotowanych jajek
  • 1 mały słoiczek tartego chrzanu (160g lub można dać nieco mniej do smaku, jeśli nie lubicie ostrych potraw)
  • 3 łyżki majonezu (ok. 120g lub 1-2 łyżki więcej dla zrównania smaku chrzanu)
  • 3 łyżki śmietany gęstej, kwaśnej 18% (ok. 120g)
  • sól i pieprz do smaku

Jajka gotujemy na twardo, obieramy ze skorupek i kroimy w drobną kostkę.

Z zalewy odsączamy selera i kukurydzę. Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych
i kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki mieszamy, a następnie dodajemy majonez, kwaśną śmietanę oraz chrzan ze słoiczka (najlepiej na początek dać połowę słoiczka następnie dodawać po kolejnej łyżeczce – w zależności jak bardzo intensywny smak chcemy uzyskać), wymieszać. Sałatkę doprawiamy do smaku solą i pieprzem, ponownie mieszamy, chłodzimy.

Następnie na brzegu każdego plastra szynki układamy wzdłuż sałatkę, zawijamy w rulonik, możemy fantazyjnie związać zielonymi źdźbłami szczypiorku. Tak przygotowane roladki można również podawać w galarecie (np. zalać rosołem rozrobionym z żelatyną).

Share
do góry