Potrzebujemy:
- 1 kg mielonej karkówki wieprzowej
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 1 jajko surowe
- 1 bułka kajzerka
- 1 szklanka mleka
- 1 średnia cebula
- 4 łyżki kaszy manny
- 2 łyżki gęstej śmietany 18%
- 2 nieduże marchewki
- 2 łyżeczki musztardy
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
- 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
- Sól i pieprz do smaku
Pięć jajek gotujemy na twardo. Bułkę namaczamy w mleku, aż będzie miękka. Do mielonego mięsa z karkówki dodajemy surowe jajko, bułkę odciśniętą z mleka, bardzo drobno posiekaną cebulę, kaszę manną, śmietanę, dwie marchewki obrane i starte na tarce o drobnych oczkach, musztardę, paprykę, ziele angielskie, posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz do smaku. Dokładnie wyrabiamy całość, aż wszystkie składniki się połączą. Keksówkę o długości ok. 23-25 cm smarujemy tłuszczem i wysypujemy kaszą manną lub bułką tartą. Przekładamy do niej 1/3 masy mięsnej i wyrównujemy. Z ugotowanych jajek odcinamy końcówki, aby jajka mogły do siebie ścisło przylegać i układamy je wzdłuż, po środku masy mięsnej. Nakładamy resztę masy mięsnej
i dociskamy. Wierzch klopsa smarujemy odrobiną oleju. Klops wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez ok. 50-60 minut. Po tym czasie odstawiamy do przestudzenia, a następnie wylewamy soki z foremki i wyjmujemy jeszcze ciepły klops odwracając foremkę np. na deskę do krojenia. Podajemy na ciepło lub zimno – z ulubionymi, świątecznymi dodatkami, np. ćwikłą, chrzanem lub sosem tatarskim.