Wielkanocny klops z jajkiem

Potrzebujemy:

  • 1 kg mielonej karkówki wieprzowej
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 jajko surowe
  • 1 bułka kajzerka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 średnia cebula
  • 4 łyżki kaszy manny
  • 2 łyżki gęstej śmietany 18%
  • 2 nieduże marchewki
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • Sól i pieprz do smaku

Pięć jajek gotujemy na twardo. Bułkę namaczamy w mleku, aż będzie miękka. Do mielonego mięsa z karkówki dodajemy surowe jajko, bułkę odciśniętą z mleka, bardzo drobno posiekaną cebulę, kaszę manną, śmietanę, dwie marchewki obrane i starte na tarce o drobnych oczkach, musztardę, paprykę, ziele angielskie, posiekaną natkę pietruszki, sól i pieprz do smaku. Dokładnie wyrabiamy całość, aż wszystkie składniki się połączą. Keksówkę o długości ok. 23-25 cm smarujemy tłuszczem i wysypujemy kaszą manną lub bułką tartą. Przekładamy do niej 1/3 masy mięsnej i wyrównujemy. Z ugotowanych jajek odcinamy końcówki, aby jajka mogły do siebie ścisło przylegać i układamy je wzdłuż, po środku masy mięsnej. Nakładamy resztę masy mięsnej
i dociskamy. Wierzch klopsa smarujemy odrobiną oleju. Klops wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i pieczemy przez ok. 50-60 minut. Po tym czasie odstawiamy do przestudzenia, a następnie wylewamy soki z foremki i wyjmujemy jeszcze ciepły klops odwracając foremkę np. na deskę do krojenia. Podajemy na ciepło lub zimno – z ulubionymi, świątecznymi dodatkami, np. ćwikłą, chrzanem lub sosem tatarskim.

Share
do góry