
- 300 g stek (polędwica, rostbef lub antrykot)
- 1 łyżeczka oleju arachidowego lub kokosowego
- 2 małe sałatki rzymskie (lub opakowanie roszponki albo mix ulubionych sałat)
- 1 ogórek zielony
- 1 marchewka
- 1 mała czerwona papryczka chilli
- 3 rzodkiewki
- 8 pomidorków koktajlowych
- 100 g groszku w strączkach
- pęczek świeżej kolendry
- zielone części z dwóch dymek
- posiekane orzechy ziemne do posypania
Marynata:
- sok wyciśnięty z jednej dużej lub 2 małych limonek
- 1 mały ząbek czosnku (wyciśnięty)
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka sosu rybnego
- 2 łyżeczki miodu
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
Łączymy wszystkie składniki marynaty – sok z limonki, sos sojowy, sos rybny, olej sezamowy oraz miód i wyciśnięty czosnek. Mieszamy. Stek wyjmujemy z lodówki. Polewamy go 1,5 łyżki sosu (reszta będzie służyła jako dressing do sałatki) i dokładnie nacieramy mięso. Zostawiamy na ok. 2 godziny, aby stek nabrał temperatury pokojowej.
Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Do dużego naczynia wrzucamy pokrojoną na mniejsze części sałatę rzymską lub wybrany przez nas mix sałat. Dodajemy groszek w strąkach, ogórka i marchewkę obieramy i za pomocą obieraczki do warzyw, tniemy na paseczki – dodajemy do reszty warzyw. Następnie dodajemy przepołowione pomidorki koktajlowe (pięknie prezentują się cocktailowe), pokrojone w paseczki zielone części dymki oraz pokrojoną w plastry rzodkiewkę.
Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju arachidowego. Gdy będzie gorący, kładziemy nasz stek i smażymy ok. 3 minut z każdej strony dla wersji medium rare (lub ok. 4 minuty z obu stron dla wersji medium). Odkładamy na deskę i pozwalamy mu „odpocząć” przez ok. 4 minuty. Potem bardzo ostrym nożem kroimy na plasterki. Dodajemy do sałatki, polewamy całość dressingiem i mieszamy. Na wierzchu posypujemy kolendrą, posiekanymi orzeszkami ziemnymi (arachidowymi) oraz posiekaną w cieniutkie plasterki papryczką chilli (dodajcie pestki tylko jeśli lubicie bardzo ostre).
Sałatkę warto wyeksponować na jednym, dużym, płaskim półmisku.