Wołowina w udanym związku z tajską sałatką
  • 300 g stek (polędwica, rostbef lub antrykot)
  • 1 łyżeczka oleju arachidowego lub kokosowego
  • 2 małe sałatki rzymskie (lub opakowanie roszponki albo mix ulubionych sałat)
  • 1 ogórek zielony
  • 1 marchewka
  • 1 mała czerwona papryczka chilli
  • 3 rzodkiewki
  • 8 pomidorków koktajlowych
  • 100 g groszku w strączkach
  • pęczek świeżej kolendry
  • zielone części z dwóch dymek
  • posiekane orzechy ziemne do posypania

Marynata:

  • sok wyciśnięty z jednej dużej lub 2 małych limonek
  • 1 mały ząbek czosnku (wyciśnięty)
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • 2 łyżeczki miodu
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego

Łączymy wszystkie składniki marynaty – sok z limonki, sos sojowy, sos rybny, olej sezamowy oraz miód i wyciśnięty czosnek. Mieszamy. Stek wyjmujemy z lodówki. Polewamy go 1,5 łyżki sosu (reszta będzie służyła jako dressing do sałatki) i dokładnie nacieramy mięso. Zostawiamy na ok. 2 godziny, aby stek nabrał temperatury pokojowej.

Wszystkie warzywa dokładnie myjemy. Do dużego naczynia wrzucamy pokrojoną na mniejsze części sałatę rzymską lub wybrany przez nas mix sałat. Dodajemy groszek w strąkach, ogórka i marchewkę obieramy i za pomocą obieraczki do warzyw, tniemy na paseczki – dodajemy do reszty warzyw. Następnie dodajemy przepołowione pomidorki koktajlowe (pięknie prezentują się cocktailowe), pokrojone w paseczki zielone części dymki oraz pokrojoną w plastry rzodkiewkę.

Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju arachidowego. Gdy będzie gorący, kładziemy nasz stek i smażymy ok. 3 minut z każdej strony dla wersji medium rare (lub ok. 4 minuty z obu stron dla wersji medium). Odkładamy na deskę i pozwalamy mu „odpocząć” przez ok. 4 minuty. Potem bardzo ostrym nożem kroimy na plasterki. Dodajemy do sałatki, polewamy całość dressingiem i mieszamy. Na wierzchu posypujemy kolendrą, posiekanymi orzeszkami ziemnymi (arachidowymi) oraz posiekaną w cieniutkie plasterki papryczką chilli (dodajcie pestki tylko jeśli lubicie bardzo ostre).

Sałatkę warto wyeksponować na jednym, dużym, płaskim półmisku.

Share
do góry