Wytrawne pączki z szynką
  • 6 dag mąki tortowej
  • 7 dag mąki kukurydzianej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta oczyszczonej sody
  • szczypta mielonego pieprzu czarnego
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • szczypta ostrej
  • suszonej papryki
  • 2 jajka
  • 100–120 ml maślanki
  • 10 dag gotowanej szynki pokrojonej w drobną kostkę
  • pęczek drobnego szczypioru
  • 3 dag sera cheddar startego na drobnych oczkach
  • tłuszcz do głębokiego smażenia

Przesiewamy pszenną mąkę do miski, dodajemy mąkę kukurydzianą, sól, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, świeżo mielony pieprz, gałkę muszkatołową i paprykę. Jajka lekko ubijamy, razem z maślanką dorzucamy do miski i wyrabiamy gładkie, wilgotne ciasto. Mikserem na małych obrotach mielimy szynkę. Drobno siekany szczypiorek i starty cheddar mieszamy z ciastem. Rozgrzewamy głęboki tłuszcz. Łyżką stołową nabieramy porcje ciasta, wpuszczamy do frytury i smażymy ok. 3 min. na złoty kolor. Odsączamy na papierowych serwetkach.

Zainspirowani: mojegotowanie.pl

do góry