- 6 dag mąki tortowej
- 7 dag mąki kukurydzianej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta oczyszczonej sody
- szczypta mielonego pieprzu czarnego
- szczypta gałki muszkatołowej
- szczypta ostrej
- suszonej papryki
- 2 jajka
- 100–120 ml maślanki
- 10 dag gotowanej szynki pokrojonej w drobną kostkę
- pęczek drobnego szczypioru
- 3 dag sera cheddar startego na drobnych oczkach
- tłuszcz do głębokiego smażenia
Przesiewamy pszenną mąkę do miski, dodajemy mąkę kukurydzianą, sól, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, świeżo mielony pieprz, gałkę muszkatołową i paprykę. Jajka lekko ubijamy, razem z maślanką dorzucamy do miski i wyrabiamy gładkie, wilgotne ciasto. Mikserem na małych obrotach mielimy szynkę. Drobno siekany szczypiorek i starty cheddar mieszamy z ciastem. Rozgrzewamy głęboki tłuszcz. Łyżką stołową nabieramy porcje ciasta, wpuszczamy do frytury i smażymy ok. 3 min. na złoty kolor. Odsączamy na papierowych serwetkach.
Zainspirowani: mojegotowanie.pl