Żarkoje czyli pyszne jednogarnkowe danie

Potrzebujemy:

  • 500 g wołowiny (najlepiej łopatki)
  • 2 ziemniaki
  • 2 cebule
  • 2 marchwie
  • czerwona papryka
  • 200 ml bulionu wołowego
  • mały koncentrat pomidorowy
  • liść laurowy
  • łyżka słodkiej papryki
  • sól i pieprz
  • masło
  • dla lubiących mięso przełamane słodkimi smakami – suszone morele, śliwki i rodzynki sułtańskie
  • w opcji na „witaminowo”  garść posiekanego kopru lub pietruszki, można też zrobić mix

 

Pokrój warzywa (w kostkę, talarki, paski – jak lubisz). Na maśle podsmaż ziemniaki, cebulę, marchew i paprykę. Przełóż do dużego garnka, w którym znajdą się po kolei wszystkie składniki. Następnie podsmaż cebulę i czosnek. Przenieś do naczynia. Mięso pokrój w kostkę, możesz delikatnie oprószyć mąką i obsmaż je na patelni. Nie myj jej, dodaj tylko trochę masła. Podsmażone mięso przełóż do naczynia. Na patelnię wsyp paprykę w proszku, lekko ją podsmaż, dodaj bulion i koncentrat. Wszystko wymieszaj i przelej do naczynia. Uzupełnij wodą tak, aby wszystko było przykryte. Ugotuj do ulubionej miękkości, na koniec dodaj suszone owoce i koper.

Share
do góry