Potrzebujemy:
- 500 g wołowiny (najlepiej łopatki)
- 2 ziemniaki
- 2 cebule
- 2 marchwie
- czerwona papryka
- 200 ml bulionu wołowego
- mały koncentrat pomidorowy
- liść laurowy
- łyżka słodkiej papryki
- sól i pieprz
- masło
- dla lubiących mięso przełamane słodkimi smakami – suszone morele, śliwki i rodzynki sułtańskie
- w opcji na „witaminowo” garść posiekanego kopru lub pietruszki, można też zrobić mix
Pokrój warzywa (w kostkę, talarki, paski – jak lubisz). Na maśle podsmaż ziemniaki, cebulę, marchew i paprykę. Przełóż do dużego garnka, w którym znajdą się po kolei wszystkie składniki. Następnie podsmaż cebulę i czosnek. Przenieś do naczynia. Mięso pokrój w kostkę, możesz delikatnie oprószyć mąką i obsmaż je na patelni. Nie myj jej, dodaj tylko trochę masła. Podsmażone mięso przełóż do naczynia. Na patelnię wsyp paprykę w proszku, lekko ją podsmaż, dodaj bulion i koncentrat. Wszystko wymieszaj i przelej do naczynia. Uzupełnij wodą tak, aby wszystko było przykryte. Ugotuj do ulubionej miękkości, na koniec dodaj suszone owoce i koper.