Żeberka grillowane w piwie marynowane
  • kilogram żeberek wieprzowych
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oleju

marynata:

  • szklanka piwa
  • liść laurowy
  • 2 łyżeczki tymianku
  • 2 łyżeczki kolendry
  • 2 łyżeczki rozmarynu
  • sól i pieprz

Piwo mieszamy z pokruszonym liściem laurowym, tymiankiem, kolendrą i rozmarynem, doprawiamy solą i pieprzem. Umyte i osuszone żeberka dzielimy na porcje, zalewamy marynatą
i odstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin. Odsączone mięso z marynaty, skrapiamy olejem i nacieramy rozgniecionym czosnkiem. Układamy żeberka na rozgrzanym ruszcie, grillujemy często przewracając przez około 20-30 minut, aż się pięknie zarumienią. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego!

Share
do góry