- Żeberka wieprzowe – 1,5kg
- miód płynny – 4 łyżki
- ketchup – 1 szklanka
- olej – 3/4 szklanki
- sos sojowy ciemny – 2 łyżki
- czosnek polski – 4 ząbki
- cebula – 1 sztuka
- chilli – suszona mieszanka
- pieprz
- sól
Żeberka przygotowujemy dzień wcześniej. Konieczne jest zamarynowanie ich na całą noc. Mieszamy ketchup z olejem, sosem sojowym i miodem. Do marynaty dodajemy bardzo drobno posiekaną cebulkę i roztarty czosnek. Doprawiamy mieszanką chilli. Żeberka kroimy na mniejsze kawałki. Najwygodniejsze są takie gdzie pozostaną góra dwie kostki. Nacieramy mięso solą i pieprzem. Zalewamy marynatą i odstawiamy do lodówki.
Na drugi dzień mięso dusimy w rękawie, w temperaturze 200 stopni, godzinę lub półtorej. Możemy dodać do rękawa kilka łyżek marynaty. Pod koniec duszenia rozcinamy worek aby mięso pięknie zarumieniło się z wierzchu. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego