Żeberka w miodzie pieczone
  • Żeberka wieprzowe – 1,5kg
  • miód płynny – 4 łyżki
  • ketchup – 1 szklanka
  • olej – 3/4 szklanki
  • sos sojowy ciemny – 2 łyżki
  • czosnek polski – 4 ząbki
  • cebula – 1 sztuka
  • chilli – suszona mieszanka
  • pieprz
  • sól

Żeberka przygotowujemy dzień wcześniej. Konieczne jest zamarynowanie ich na całą noc. Mieszamy ketchup z olejem, sosem sojowym i miodem. Do marynaty dodajemy bardzo drobno posiekaną cebulkę i roztarty czosnek. Doprawiamy mieszanką chilli. Żeberka kroimy na mniejsze kawałki. Najwygodniejsze są takie gdzie pozostaną góra dwie kostki. Nacieramy mięso solą i pieprzem. Zalewamy marynatą i odstawiamy do lodówki.

Na drugi dzień mięso dusimy w rękawie, w temperaturze 200 stopni, godzinę lub półtorej. Możemy dodać do rękawa kilka łyżek marynaty. Pod koniec duszenia rozcinamy worek aby mięso pięknie zarumieniło się z wierzchu. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego

Share
do góry