Grochówka na wędzonych kościach
  • 900 g kości wieprzowych wędzonych – aktualnie w #GETMOR kupisz w specjalnej cenie, ZAPRASZAMY!
  • 2000 – 2500 ml wody
  • 1 cebula – przypieczona
  • włoszczyzna – marchewka pietruszka, seler, por
  • 2 liście laurowe
  • kilka ziarenek angielskiego ziela
  • kilka ziarenek pieprzu
  • 230 g grochu łuskanego
  • 100 g boczku pokrojonego w kostkę
  • 2 ziemniaki, pokrojone w kostkę
  • 100 g kiełbasy
  • 1/2 cebuli pokrojona w kostkę
  • 2 ząbki czosnku
  • majeranek
  • olej

Groch płuczemy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy. Kości zalewamy zimną wodą, dodajemy włoszczyznę, liście laurowe, pieprz, ziele angielskie. Wywar gotujemy około godziny.

Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy cebulę aż lekko zmięknie, dodajemy boczek, przesmażamy do wytopienia.

Wywar przecedzamy, wsypujemy odcedzony groch, dodajemy cebulę i boczek. Przykrywamy i gotujemy tak długo aż groch będzie zupełnie miękki. W międzyczasie obieramy kości z resztek mięsa.

Na patelni podsmażamy kiełbasę. Do zupy dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, podsmażoną kiełbasę i czosnek. Gotujemy aż ziemniaki będą miękkie. Zupę doprawiamy majerankiem, dodajemy obrane mięso. Smacznego!

do góry