
szynka wieprzowa, 1,20 -1,50 kg – aktualnie w sklepach #GETMOR w rewelacyjnej cenie 11,99/kg
- MARYNATA :
- ziele angielskie, 10 ziaren
- liście laurowe, 4
- czosnek, 8 -10 ząbków
- sól peklowa, 6 łyżek
- woda, 3 litry
Marynata : zagotować 3 litry wody, odstawić, dodać przyprawy ząbki czosnku przekroić na pół, całość przestudzić. Do chłodnej marynaty włożyć szynkę i odstawić do lodówki na 4 dni (codziennie obracać szynkę w marynacie). Po 4 dniach wyjąć szynkę z marynaty, osuszyć i natrzeć przyprawami (wymieszać razem 1 łyżką kucharka,1 łyżką majeranku, 1 łyżeczką przyprawy do mięsa, 1/2 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki pieprzu). Włożyć szynkę do rękawa foliowego, zawiązać i piec w temp. 200 st. przez ok. 1 godz. i 20 min. (przed włożeniem szynki do rękawa można ją obsmażyć na tłuszczu lub przed końcem pieczenia rozciąć rękaw, aby szynka nabrała ładnego koloru). Smacznego!


Zakład Przetwórstwa Mięsnego GETMOR jest rodzinną firmą założoną przez Tadeusza i Grażynę Mroczkowskich w 1991 roku. Położona w malowniczej części Mazowsza, niegdyś niewielka, zaledwie kilkuosobowa firma stała się jednym z największych tego typu przedsiębiorstw w regionie.