Orzech czyli pyszna szynka pieczona

szynka wieprzowa, 1,20 -1,50 kg – aktualnie w sklepach #GETMOR w rewelacyjnej cenie 11,99/kg

  • MARYNATA :
  • ziele angielskie, 10 ziaren
  • liście laurowe, 4
  • czosnek, 8 -10 ząbków
  • sól peklowa, 6 łyżek
  • woda, 3 litry

Marynata : zagotować 3 litry wody, odstawić, dodać przyprawy ząbki czosnku przekroić na pół, całość przestudzić. Do chłodnej marynaty włożyć szynkę i odstawić do lodówki na 4 dni (codziennie obracać szynkę w marynacie). Po 4 dniach wyjąć szynkę z marynaty, osuszyć i natrzeć przyprawami (wymieszać razem 1 łyżką kucharka,1 łyżką majeranku, 1 łyżeczką przyprawy do mięsa, 1/2 łyżeczki soli i 1/2 łyżeczki pieprzu). Włożyć szynkę do rękawa foliowego, zawiązać i piec w temp. 200 st. przez ok. 1 godz. i 20 min. (przed włożeniem szynki do rękawa można ją obsmażyć na tłuszczu lub przed końcem pieczenia rozciąć rękaw, aby szynka nabrała ładnego koloru). Smacznego!

do góry