- 500 g mielonego mięsa (wieprzowego np. z szynki)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka suszonego oregano, 1/2 łyżeczki papryki w proszku
- 3 łyżki bułki tartej lub ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 jajko
- 1 łyżka sosu sojowego (opcjonalnie)
- 125 ml bulionu drobiowego lub rosołu
- oliwa, masło
- 350 ml przecieru pomidorowego, passaty z butelki lub kartonu
Na patelni na łyżce oliwy zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, pod koniec dodajemy starty 1 ząbek czosnku oraz 1 łyżkę masła, suszone oregano i paprykę w proszku, mieszamy i chwilę razem podsmażamy. Zdejmujemy z patelni i mielimy razem z mięsem lub bardzo drobno siekamy na desce.
Zmielone mięso wraz z podsmażoną cebulą przekładamy do miski. Dodajemy bułkę tartą lub ugotowaną kaszę, jajko, sos sojowy, doprawiamy solą oraz pieprzem i dokładnie wyrabiamy. Wilgotnymi dłońmi formujemy nieduże pulpeciki.
Rozgrzewamy natłuszczoną oliwą patelnię i wkładamy pulpeciki. Gdy się zrumienią od spodu przewracamy na drugą stronę, czynność powtarzamy. Pod koniec smażenia na patelnię dodajemy starty drugi ząbek czosnku i lekko go rumienimy.
Na patelnię z pulpecikami wlewamy gorący bulion, przykrywamy pokrywą i gotujemy przez ok. 5 – 7 minut, w międzyczasie potrząsamy patelnią w celu przemieszania pulpecików.
Dodajemy przecier pomidorowy, całość należy zagotować. Gotujemy bez przykrycia przez około 15 minut, w międzyczasie 1 – 2 razy mieszając.
Próbujemy sos i doprawiamy w razie potrzeby solą, pieprzem, cukrem i suszonym oregano. Możemy podać z makaronem i tartym serem (np. z parmezanem).