Pyszna polędwiczka w balsamicznym sosie z nutą żurawiny
Łyżkę masła rozgrzać na patelni (najlepiej takiej, którą możemy użyć również w piekarniku). Polędwiczki przyprawić solą i pieprzem, dobrze zrumienić ze wszystkich stron na maśle.
Łyżkę masła rozgrzać na patelni (najlepiej takiej, którą możemy użyć również w piekarniku). Polędwiczki przyprawić solą i pieprzem, dobrze zrumienić ze wszystkich stron na maśle.
Na rozgrzanej patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy mięso i smażymy do zmiany koloru mięsa. Doprawiamy solą i pieprzem oraz przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku.
Włożyć szynkę do rękawa foliowego, zawiązać i piec w temp. 200 st. przez ok. 1 godz. i 20 min. (przed włożeniem szynki do rękawa można ją obsmażyć na tłuszczu lub przed końcem pieczenia rozciąć rękaw, aby szynka nabrała ładnego koloru). Smacznego!
Na patelni podsmażamy kiełbasę. Do zupy dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, podsmażoną kiełbasę i czosnek. Gotujemy aż ziemniaki będą miękkie. Zupę doprawiamy majerankiem, dodajemy obrane mięso. Smacznego!
Boczek pokrojony w kostkę dodajemy do cebuli. Do ziemniaków dodajemy mąkę i jajka, następnie cebulę z boczkiem. Mieszamy masę ziemniaczaną z majerankiem, solą i pieprzem i przepuszczonym przez praskę czosnkiem.
Dzisiaj proponujemy sycące i rozgrzewające danie na chłodniejszy dzień, czyli Obłędny makaron penne z kiełbasą w sosie pomidorowym
Fasolę zalewamy na noc wodą i moczymy. Do dużego garnka wkładamy pokrojone na kawałki żeberka, wlewamy 2 i 1/2 litra wody, dodajemy odsączoną fasolę. Zagotowujemy, odszumowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy bez przykrycia 70-80 minut. Marchewki, pietruszkę, seler obieramy i kroimy w kostkę, wkładamy do zupy. Dorzucamy ziele angielskie i listek laurowy. Gotujemy 15-20 minut.
Wołowinę kroimy w kostkę gulaszową i smażymy na 2 łyżkach oliwy i 1 łyżce masła do czasu, aż płyny odparują a mięso lekko się przyrumieni. Do brytfanki dorzucamy suszone grzybki i wlewamy około 0,75 litra bulionu. Dokładamy przyprawy (liście laurowe, ziele angielskie i pieprz ziarnisty).
Do garnka wkładamy boczek, gotujemy przez około 20 minut, następnie wyjmujemy. Do wywaru dodajemy startą marchewkę, pietruszkę, seler, listek i ziele angielskie.
Piekarnik nagrzewamy do 180 st. Cukinie myjemy, osuszamy, kładziemy na desce i kroimy wzdłuż na 2 połówki. Z każdej wydrążamy łyżeczką miąższ tworząc wgłębienie. Wydrążony miąższ zostawiamy.
Na patelni na łyżce oliwy zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, pod koniec dodajemy starty 1 ząbek czosnku oraz 1 łyżkę masła, suszone oregano i paprykę w proszku, mieszamy i chwilę razem podsmażamy. Zdejmujemy z patelni i mielimy razem z mięsem lub bardzo drobno siekamy na desce.