18sty, 21
Przepisy

Orzech czyli pyszna szynka pieczona

Włożyć szynkę do rękawa foliowego, zawiązać i piec w temp. 200 st. przez ok. 1 godz. i 20 min. (przed włożeniem szynki do rękawa można ją obsmażyć na tłuszczu lub przed końcem pieczenia rozciąć rękaw, aby szynka nabrała ładnego koloru). Smacznego!

08sty, 21
Przepisy

Grochówka na wędzonych kościach

Na patelni podsmażamy kiełbasę. Do zupy dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, podsmażoną kiełbasę i czosnek. Gotujemy aż ziemniaki będą miękkie. Zupę doprawiamy majerankiem, dodajemy obrane mięso. Smacznego!

01gru, 20
Przepisy

Bugaj czyli pyszna babka ziemniaczana

Boczek pokrojony w kostkę dodajemy do cebuli. Do ziemniaków dodajemy mąkę i jajka, następnie cebulę z boczkiem. Mieszamy masę ziemniaczaną z majerankiem, solą i pieprzem i przepuszczonym przez praskę czosnkiem.

21paź, 20
Przepisy

Fasolowa z wędzonym boczkiem

Fasolę zalewamy na noc wodą i moczymy. Do dużego garnka wkładamy pokrojone na kawałki żeberka, wlewamy 2 i 1/2 litra wody, dodajemy odsączoną fasolę. Zagotowujemy, odszumowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy bez przykrycia 70-80 minut. Marchewki, pietruszkę, seler obieramy i kroimy w kostkę, wkładamy do zupy. Dorzucamy ziele angielskie i listek laurowy. Gotujemy 15-20 minut.

02paź, 20
Przepisy

Pyszne jesienne ragout z wołowiną, dynią i grzybami

Wołowinę kroimy w kostkę gulaszową i smażymy na 2 łyżkach oliwy i 1 łyżce masła do czasu, aż płyny odparują a mięso lekko się przyrumieni. Do brytfanki dorzucamy suszone grzybki i wlewamy około 0,75 litra bulionu. Dokładamy przyprawy (liście laurowe, ziele angielskie i pieprz ziarnisty).

25wrz, 20
Przepisy

Krupnik na wędzonce

Do garnka wkładamy boczek, gotujemy przez około 20 minut, następnie wyjmujemy. Do wywaru dodajemy startą marchewkę, pietruszkę, seler, listek i ziele angielskie.

28sie, 20
Przepisy

CUKINIA FASZEROWANA CHILI CON CARNE

Piekarnik nagrzewamy do 180 st. Cukinie myjemy, osuszamy, kładziemy na desce i kroimy wzdłuż na 2 połówki. Z każdej wydrążamy łyżeczką miąższ tworząc wgłębienie. Wydrążony miąższ zostawiamy.

26sie, 20
Przepisy

Wesołe Pulpeciki

Na patelni na łyżce oliwy zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę, pod koniec dodajemy starty 1 ząbek czosnku oraz 1 łyżkę masła, suszone oregano i paprykę w proszku, mieszamy i chwilę razem podsmażamy. Zdejmujemy z patelni i mielimy razem z mięsem lub bardzo drobno siekamy na desce.

do góry